Zonneschijn in je huis

 

Nu het zomer wordt, kunnen we weer allemaal genieten van de lange, lichte dagen. Het wordt vroeg licht en laat donker. Heerlijk even een kopje thee drinken in de zon, maar niet te lang, want we willen niet verbranden. In je huis kan zonlicht heel fijn voelen, maar het kan ook erg hinderlijk zijn. 

Zon weren met rolgordijnen

Het liefst willen we zo veel mogelijk licht in huis, maar geen felle schitteringen. Deze schitteringen buiten houden kan bijvoorbeeld met een screen rolgordijn van VeranoⓇ. Een screen rolgordijn is gemaakt van een stof die vergelijkbare eigenschappen heeft en er hetzelfde uitziet als de screenstoffen die we kennen van de buitenzonwering screens. 

Screen rolgordijnen hebben vele voordelen. Ze houden de felle zon tegen, maar je kunt er nog wel goed door naar buiten kijken. Overdag kun je er niet door naar binnen kijken en bieden ze privacy. Zodra het buiten donkerder is dan binnen, dan kun je wel naar binnen kijken. Ook zijn ze vlamvertragend, wat in vele bedrijven en zorginstellingen verplicht is. 

Andere zonwerende rolgordijnstoffen

Naast de screen rolgordijnen zijn er meerdere andere zonwerende rolgordijnstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de transparante stoffen, waarbij direct zonlicht wordt geweerd, maar de doorkijk naar buiten niet wordt gehinderd. Deze rolgordijnen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor de ramen aan de achterzijde van het huis of in een serre. 

Ook de lichtdoorlatende of semi-transparante stoffen laten nog licht door, maar weren de zon. Deze rolgordijnen bieden privacy, waardoor ze ook heel geschikt zijn voor de voorzijde van je huis en andere ramen waar je geen inkijk wenst.

Natuurlijk zijn er ook nog verduisterende rolgordijnstoffen. Deze stoffen laten geen licht door, waardoor ze vooral geschikt zijn voor de slaapkamer. Als je aan de zijkanten van het rolgordijn ook nog zijgeleiding plaatst, dan verduisteren ze de ruimte zo goed als volledig.

Zonwerende plisségordijnen

Plissés worden steeds bekender en populairder. Ook plisségordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten stoffen, van zonwerend en transparant tot lichtdoorlatend en verduisterend. Plisségordijnen kunnen bestaan uit een enkele laag stof en uit een dubbele laag stof. Deze laatste stoffen zijn extra isolerend, wat betekent dat ze in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte goed buiten kunnen houden. De verduisternde dubbele stoffen hebben daarnaast ook nog een extra blackout laagje tussen de twee lagen stof. Hierdoor krijgt licht geen kans. 

Plisségordijnen zijn er in vele soorten modellen. Het meest bekende en meest verkochte plissé heeft een mooie extra functie: je kunt de bovenkant laten zakken. Hierdoor kun je heel leuk spelen met lichtinval en privacy.

Jaloezieën als zonwering

Het leuke aan jaloezieën is dat je de lamellen zo kunt kantelen dat je precies de gewenste hoeveelheid licht binnenkrijgt. Als je ze in een bepaalde stand kantelt, kun je wel nog naar buiten kijken, kan er niet naar binnen worden gekeken én krijg je wel nog licht binnen. Deze veelzijdige vorm van raamdecoratie is verkrijgbaar in hout en aluminium. Beiden met hun eigen uitstraling en voordelen. 

Buitenzonwering

Als je naast de zon buitenhouden ook vooral de warmte buiten wil houden, kijk dan eens naar ritsscreens. Ritsscreens plaats je aan de buitenzijde van je raam, waardoor direct zonlicht niet op je raam komt. Hierdoor warmt je raam veel minder snel op, waardoor het vele graden kan schelen in je huis. De screenstof houdt veel warmte tegen. Het voordeel van screens is dat je wel nog goed naar buiten kunt kijken, terwijl je er overdag niet door naar binnen kunt kijken.

https://marasol.nl/rolgordijnen/screendoek/